Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu opcji, jakie proponuje kuchnia europejska na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film